Ørsted vinder første CCS-udbud

Energistyrelsen og Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S har forhandlet en kontrakt på plads om støtte til Danmarks første projekt med fangst, transport og lagring af CO2 (CCS) i fuld skala. Projektet vil fange og lagre 430.000 ton CO2 om året fra 2026.

Energistyrelsen har netop afsluttet evalueringen af de indkomne tilbud i første udbud af CCUS-puljen – en pulje, der er designet til at støtte Danmarks første CCS-projekter i fuld skala – og har forhandlet en kontrakt på plads med Ørsted. – Det er yderst glædeligt, at vi nu er nået til et punkt, hvor vi er klar til at underskrive en kontrakt med Ørsted. De skal nu i gang med at etablere fangst, transport og lagring af CO2 i fuld skala. Det er første gang, det sker i Danmark, og det er kæmpestort. Sådan siger vicedirektør i Energistyrelsen Mogens Hagelskær.

Udbuddet af puljen skal sikre, at mindst 400.000 ton CO2 bliver lagret om året fra 2026 og i 20 år frem gennem én kontrakt. Udbuddet åbnede i maj 2022 og har været afholdt som udbud med forhandling. Tre selskaber blev prækvalificerede i juli 2022; I/S Vestforbrænding, Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S samt Aalborg Portland som har været i konkurrence igennem udbuddet. De tre selskaber har alle, gennem deres deltagelse i udbuddet, været med til at sætte gang i udviklingen af CCS-værdikæden i Danmark.  – Det er fantastisk, at tre meget forskellige aktører har deltaget i udbuddet, og vi værdsætter den enorme indsats, selskaberne har lagt i at udarbejde deres tilbud. Alle tilbuddene har været innovative i deres løsninger og med fokus på hastighed. Ørsted har tilbudt fangst og lagring af 430.000 ton CO2 årligt fra 2026 og garanteret opstart af CCS i 2025. Det bringer Danmark nærmere på klimamålsætningerne, og endda lidt mere end den politiske aftale foreskriver. Vi ser frem til samarbejdet med Ørsted, fortsætter Mogens Hagelskær.

Stand still-perioden starter nu. Med beslutningen om tildeling starter en ti-dages stand still-periode, hvorefter Energistyrelsen og Ørsted indgår kontrakten under forudsætning af, at der ikke modtages en klage i perioden.

Del dette med dit netværk: