Øget brug af Open Source

Af Flemming Kjærsdam

Brugen af Open Source breder sig. Ikke kun i landets kommuner. De store tech-leverandører benytter også i stigende grad Open Source. Google, Amazon og Microsoft. Det er bidder af kode, som de sætter sammen og bygger ovenpå. Foreningen OS2 har været med til i samarbejde med leverandører og vise vejen om softwareåbenhed. Det breder sig globalt og nationalt. Sådan siger It- og digitaliseringschef Marie Danneskiold-Samsøe, Vallensbæk Kommune – der er nyvalgt næstformand i OS2-fællesskabet. – Det er jo ikke sådan, at Vallensbæk Kommune er en Open Source Kommune. Vi vælger først og fremmest det bedste til prisen. Et godt eksempel er Office pakken fra Microsoft. Det er den bedste software til de opgaver den løser. Vi vil ikke vælge Open Office, som er et alternativ med Open Source, fordi kvaliteten ikke er god nok. Her er Open Source ikke en konkurrent. Vi kigger efter Open Source, hvis det er konkurrencedygtigt, ellers vælger vi det fra, siger hun.

Marie Danneskiold-Samsøe OS2 vil gerne punktere myten om, at Open Source kun er til små løsninger. – Det fortælles igen og igen, at Open Source løsninger udvikles og drives af lidt mere nørdede personer. Derfor er løsningerne heller ikke helt så seriøse og professionelle, som hvis kommuner køber løsninger direkte af leverandørerne. Den myte vil jeg gerne være med til at punktere, siger hun. Hun oplever, at Open Source tankegangen breder sig i landets kommuner. Det er ikke en kæmpestor bølge, der skyller over det ganske land, men snarere noget, der får bedre og bedre fat.

Marie Danneskiold-Samsøe sammenligner indkøb af de klassiske fagsystemer og Open Source med et bilkøb. – Hvis man tænker på de klassiske softwareløsninger – monolitterne – så svarer det til at købe en meget dyr bil, som efter noget tid falder stærkt i værdi. Hvis du sætter det ind i en Open Source model, svarer det til at købe arbejdstegningerne til den bil. Nu er man medejer af de arbejdstegninger. Herfra kan du sammen med en leverandør videreudvikle de tegninger, forny modellen, så den passer til dine kørselsbehov. Vi skal som kommuner passe på skatteydernes penge og det er meget store summer, der bruges på de store IT-systemer. Vi får langt mere for pengene med Open Source, siger hun.

Ifølge Marie Danneskiold-Samsøe er der utrolig få kommuner, der har egne udviklingsafdelinger. Derfor er Open Source modellen en god mulighed for kommuner at gå sammen om udvikling af en løsning og ligeledes en god mulighed for leverandører til at arbejde sammen med kommuner. Det er offentligt privat samarbejde på den gode måde. At Open Source bygger på standardiseret kode, betyder også, at mindre løsninger og komponenter kan sættes sammen til større og mere komplekse løsninger.

Del dette med dit netværk: