McKinsey: Markedskræfter og forsyning

Det økonomiske princip “hvile-i-sig-selv” hviler tungt over de danske forsyningsselskaber. Sektoren fungerer ikke slet effektivt nok, Det mener McKinsey. Klima-, Eneregi- og Forsyningsministeriet har bedt Konsulentvirksomheden Mckinsey endevende den danske forsyningssektor.

Nu kommer rapporten, der melder om ukvalificeret ledelse og inkompetente bestyrelsesmedlemmer i vand- og varmeværker. “Hvile-i-sig-selv-princippet” i dele af forsyningssektoren skal trykprøves. Der er et effektiviserings-potentiale på op til 7 mia. kr. at hente i forsyningssektoren, som årligt omsætter for godt 92 mia. kr.

Det handler om el, gas og fjernvarme – og også spildevand og affald. Det er klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholdt, der bestilt rapporten – og som står forrest, når mulighederne for at effektivisere sektoren kommer i spil.

Allerede i foråret 2015 fastslog en rapport fra Tænketanken Axcel Future, at sektoren kan effektiveres ved at indsætte færre og mere vidende folk i forsyningsselskabernes ledelse. Axcel forudså dengang et potentiale i at markedsorientere disse forsyninger på mellem, 4,5 og 8,5 mia.

Direktøren i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen (foto) finder McKinseys rapport bekymrende. Den tager ikke hensyn til den grønne omstilling. De mange og udokumenterede effektiviseringskrav risikerer at bremse den grønne omstilling – og vil også betyde besparelser på vedligehold og innovation i sektoren. Det kan koste arbejdspladser og eksport, lyder kommentaren fra Kim Mortensen. Både herhjemme og på det eksportmarked, som også ministeren selv siger, han er optaget af, anfører Kim Mortensen

Fjernvarmedirektør har i en Berlingske kronik gjort mere detaljeret rede for værkernes bekymringer og holdninger. Det anføres, at realiteten bag øvelsen er en gennemgribende ændring af forsyningssektoren: Regeringen vil gøre sektoren til et spekulationsobjekt for forskellige investorer, lyder kommentaren – som fortsætter:

Effektivisering og kommercialisering skal bane vejen for private investorer, og samfundshensyn afløses af hensynet til maksimal forrentning af investorers investeringer. Vinderne bliver spekulanterne, og taberne bliver samfundet og de forbrugere, der både skal betale en højere regning og finde sig i en ringere forsyningssikkerhed.

Hele kommentaren, der dog ikke forholder sig konkret til de organisatoriske og ledelsesmæssige forhold som konsulenterne peger på,  kan læses her: http://www.danskfjernvarme.dk/vi-mener/debatindlaeg/160613det-ineffektive-er-samfundshensynet

Del dette med dit netværk: