Klima og cirkulær økonomi

Ifølge en rapport  fra Ellen MacArthur Foundation kommer ca. 45 % af drivhusgasudledningerne fra forbrug og produktion.

Det gør håndtering af klimakrisen og omstilling til cirkulær økonomi til to sider af samme sag. Omstilling til cirkulær økonomi kræver en markant indsats fra forbrugere, offentlige indkøbere og ikke mindst virksomheder. Miljømærkerne er et væsentligt håndtag, lyder melding fra Miljømærkning Danmark.

I den cirkulære økonomi er der fokus på, at materialer og produkter forbliver i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi i længst mulig tid. Det handler om at forebygge affald ved at sikre produkter med god kvalitet og lang levetid – og ved at muliggøre reparation eller opgradering. Det handler også om at sikre, at vi kan genbruge og genanvende materialer og produkter. Derfor er det bl.a. vigtigt at se på den måde, produkterne bliver designet på, og på de kemikalier, der indgår i produkterne.

Nogle af de redskaber der kan være med til at fremme den cirkulære økonomi, og som derfor er essentielle at tænke ind som en del af klimaløsningen, er Svanemærket og EU-Blomsten. Det skyldes først og fremmest et stærkt fundament, hvor hele produktets livscyklus er med i vurderingen, når der bliver fastsat krav, og hvor der arbejdes med følgende seks parametre:

  • Krav til fornybare, recirkulerede og bæredygtige råvarer.
  • Skrappe kemikaliekrav.
  • Krav til reduceret brug af ressourcer og energi.
  • Kvalitetskrav og levetid.
  • Krav til produktdesign, demontering og reparerbarhed
  • Krav til optimal affalds- og ressourcehåndtering.

 

Læs videre her: https://www.ecolabel.dk/da/blomsten-og-svanen/cirkulaer-oekonomi/cirkulaer-oekonomi-er-en-del-af-klimaloesningen?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=btb_april&utm_content=cirkulaer-klima&SNSubscribed=true&utm_campaign=btb-april&utm_content=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

Del dette med dit netværk: