Ingen grøn omstilling uden stærkt elnet

NEKST-arbejdsgruppen under Klima- og Energiministeriet har i rapport peget på, at udbygning af elnettet kræver kortlægning af op til 39 tilladelser, som man skal igennem, for at etablere yderligere elnet. Udover at der skal søges om mange tilladelser, så er det en udfordring, at de skal indhentes hos forskellige godkendelsesinstanser, og de skal koordineres med adskillige aktører, som blandt andet netvirksomheder, kommunale og statslige myndigheder. Det kræver kort og godt hvad der kaldes: nødvendige solide strukturelle greb, hvis der skal turbo på udrulning af el-nettet.

Ministerkommentaren fra Lars Aagaard er følgende: – Jeg er utålmodig af natur. Især, når jeg finder ud af, at der er alt for lange ventetider og kringlede processer, som kunne være undgået. Og som f.eks. spænder ben for, at vi hurtigt kan udbygge vores elnet, så det kan rumme et stigende elforbrug og mere grøn strøm fra vind og sol. Derfor er jeg glad for, at vores egen energikrisestab NEKST-arbejdsgruppen for elnet i dag er kommet med en række meget konkrete anbefalinger til, hvordan vi kan speede udbygningen op. Tak til forperson Kristina Lee, der på meget kyndig vis har stået i spidsen for arbejdet. (foto: Minister og Forperson i NEKST)

Som hun rigtig nok siger: “Jeg er virkelig blevet blown-away over, hvor komplekst det er. Der er en hel myriade af myndigheder, man skal igennem, og tilladelser, man skal opnå. Det er et system, der slet ikke er gearet til nutidens udfordringer,”. Det skal vi have ændret. Og med anbefalingerne er vi godt i gang. Nu dykker vi politisk hurtigt ned i dem, så vi kan bringe dem i spil. Ingen grøn omstilling. Ingen elektrificering uden et stærkt og veludbygget elnet, slutter Klima- og energiministeren.

Del dette med dit netværk: