Grønne tal blev sorte

– Beslutningsgrundlaget er ikke grønt. Det er sort. De politikere og medarbejdere fra Energinet, der har koblet Viking Link og Vestkystforbindelsen sammen med mængden af vedvarende energi, har gjort det vel vidende – eller uvidende – om, at der i beslutningsgrundlaget ikke er noget som helst, der tyder på, at det hjælper den vedvarende energi, siger Brian Vad Mathiesen til Jyllands-Posten.

Det er den tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholts regnestykke, der står for skud. De viste, at Danmarks CO2-udledning vil stige som følge af Viking Link-forbindelsen. Tallene har været til eksamen hos Aalborg-professoren.  Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har foretaget. Resulltat: Tallene er stik imod, hvad Folketinget har fået oplyst.

I april 2017 blev Lars Chr. Lilleholt forelagt, at Energinet var kommet frem til, at CO2-niveauet øges med 2,5 mio. tons årligt pga. Viking Link. Den 29. oktober 2017 gav han tilladelse til at etablere Viking Link, og allerede dagen efter blev der stillet spørgsmål til en CO2-beregning. Lars Chr. Lilleholt afvist dengang, at der var foretaget sådan et regnestykke.

Energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet har lavet sine egne beregninger. Sammen med fire andre professorer fra Aalborg Universitet regnede han på Energinets egne tal, som viste, at der vil passere 8-10 mia. kWh om året gennem den nye forbindelse. Men kun 3-4 pct. af den strøm vil ifølge professorerne komme fra Danmark. Hovedparten, ca. 60 pct., antages at komme fra tyske kraftværker, der primært er baseret på kul og brunkul, som forurener mere.

Den tidligere minister har i et svar til Jyllands-Posten skrevet, at det er ”utilfredsstillende, at der ikke bliver givet korrekte oplysninger til Folketinget.”

Del dette med dit netværk: