Forsyningstilsynet: Behov for skærpet kurs

Gentagne brud på omgangen med dine, mine og vores penge. En række sager i Forsyningstilsynet sætter fokus på såvel et netselskabs omgang med energisparemidler som en række elhandelsvirksomheders endda gentagne regelbrud.

Nord Energi Net A/S har betalt ca. 2.5 mio. kr. for meget for energispareprojekter i 2017. Det er konklusionen på et tilsyn, som Forsyningstilsynet har gennemført som led i en større stikprøvekontrol af net- og distributionsvirksomheders energispareaftaler. – Der er tale om en forholdsvis markant afgørelse inden for vores kontrol af, at aftaler mellem interesseforbundne virksomheder indgås på markedsmæssige vilkår, siger direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, i forbindelse med offentliggørelsen.

Forsyningstilsynet opfatter rammeaftalen mellem det naturlige monopol Nord Energi Net A/S og den kommercielle virksomhed Eniig Energi A/S, for at være en såkaldt interesseforbunden transaktion. Denne opfattelse er baseret på, at de to virksomheder er hhv. helt og delvist ejet af Nord Energi a.m.b.a. Virksomhederne har derfor en egen og fælles interesse i at indgå aftaler på ikke-markedsmæssige vilkår. Mere specifikt vil en for høj pris i forhold til markedsprisen uberettiget overføre midler fra den regulerede monopolvirksomhed Nord Energi Net A/S til den kommercielle virksomhed Eniig Energi A/S.

Hvis en netvirksomhed ikke selv kan eller vil dokumentere, at priser i en interesseforbunden transaktion er baseret på markedsmæssige vilkår, er Forsyningstilsynet nødt til at skønne en markedspris. Det er sket i den konkrete sag.

HANDELSVIRKSOMHEDER BRYDER REGLER. Seks elhandelsvirksomheder er også  i Tilsynets kikkertsigte. Dette grundet gentagende regelbrud. Seks elhandelsvirksomheder har gentagne gange brudt lovgivningens krav om korrekte og tilstrækkelige oplysninger om priser og produkter ved indberetning til prisportalen elpris.dk og på deres egne hjemmesider. Det fremgår af en stikprøvekontrol, som Forsyningstilsynet netop har afsluttet. Ifølge Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt, er det afgørende for det frie elmarkeds funktion, at forbrugerne kan have fuld tillid til, at oplysningerne på den offentlige prisportal elpris.dk og på virksomhedernes egne hjemmeside er korrekte. – Resultaterne fra vores stikprøvekontrol er desværre lidt nedslående med flere gengangere. Det taler for, at vi fortsætter med den skærpede kurs, som vi indledte på området i 2019, siger Carsten Smidt.

SKÆRPET KURS. Forsyningstilsynets skærpede kurs blev indledt i 2019. – Vi konstaterede på daværende tidspunkt, at den hidtidige dialogbaserede tilgang ikke var tilstrækkelig til at få alle elhandelsvirksomheder til at indrette sig efter reglerne, og vi besluttede derfor at bruge vores forvaltningsmæssige indgrebsmuligheder mere aktivt, fortæller Carsten Smidt.

Blandt indgrebsmulighederne finder man bl.a. ”påtale” og ”påbud”, hvor en påtale handler om en overtrædelse, der er bragt i orden, mens et påbud handler om en overtrædelse, der omgående skal bringes i orden. Gør virksomheden ikke det, kan det medføre bødestraf. Ved gentagende overtrædelser af reglerne skal Forsyningstilsynet herudover orientere ministeren, som i sidste ende vil kunne afgøre om den pågældende virksomhed fortsat skal have lov til at sælge el til forbrugere. – Resultaterne af undersøgelsen viser både de positive effekter, men også nødvendigheden af at vi viderefører den skærpede kurs i 2021, siger Carsten Smidt.

Del dette med dit netværk: