Fjernvarmekritik af “effektiv vagthund”

I det tidlige forår fik Carsten Smidt, Direktør, Forsyningstilsynet et venligt brev fra sin øverste politiske chef om at se lidt nærmere på omkostningsudviklingen i bl.a. fjernvarmesektoren. Kan de mon løse de samme opaver for bare lidt færre midler – og samtidig indfri klima- og miljømålsætninger, var tonen i spørgsmålet.

Det mener Carsten Smidt tilsyneladende at der er gode muligheder for. Nogle virksomheder er rent faktisk betydeligt mere effektive end andre, mens mange har potentiale til enten at reducere deres omkostninger eller øge kvaliteten til gavn for forbrugerne, har han flere gange udtalt.

EFFEKTIV VAGTHUND. Folketinget har besluttet, at vores rolle i Forsyningstilsynet er at føre et stærkt og effektivt tilsyn med forsyningsvirksomhederne. Vi skal navnlig sikre forbrugernes interesser ved at arbejde for høj effektivitet, lavest mulige forbrugerpriser, en sikker og stabil forsyning, samt en omkostningseffektiv teknologiudvikling og grøn omstilling, pointerer Carsten Smidt. Dette kalder politisk chef i Dansk Fjernvarme Rune Moesgaard til tasterne. Han retter en meget skarp kritik mod tilsynet. – Der er både i regeringen, Folketinget og i befolkningen en bred opfattelse af, at det skal være slut med at bygge fremtidens velfærdssamfund og indretningen af vores kritiske infrastruktur på McKinsey-analyser, New Public Management, mistillid og centralisering, mener han.

Forsyningstilsynets rolle er utaknemmelig – og møder ofte heftig kritik i branchen. Kritikken handler bl.a.om, at den regulering, som tilsynet bygger på, er et udtryk for mistillid og såkaldt new public management, og at den er forbundet med bureaukrati og lange sagsbehandlingstider. Men den kritik skyder dog meget langt forbi, hvad økonomisk regulering i bund og grund handler om, holder forsyningstilsynets direktør godt fast i! Gennemsigtigheden er afgørende for, at vi på forbrugernes vegne kan understøtte rimelig sammenhæng mellem pris og kvalitet.

MANGEL PÅ FORBRUGERPRES. Det sker i dag på el-net-området. Men det sker ikke på fjernvarmeområdet, hvor det nuværende hvile-i-sig-selv princip stiller meget få krav til en effektiv drift af både produktion og forsyning. Det gælder også, når der er behov for større fokus på grøn omstilling, og på en omkostningseffektiv gennemførelse af samme.

– Under hvile-i-selv princippet har fjernvarmeselskaberne ingen oplysninger om, hvorvidt de rent faktisk gør det godt eller dårligt i forhold til forbrugerne. De mangler simpelthen et pres fra forbrugere eller konkurrenter om at gøre det bedre, og det oplever man ikke under hvile-i-sig reguleringen, har Carsten Smidt senest udtalæt til EnergyWatch – og understreget, at det i sidste ende er en politisk beslutning, hvordan selskaberne bør reguleres, men han anbefaler altså indtægtsrammer og benchmarking.

RØDE FELT. Dette udsagn har fået politisk chef i Dansk Fjernvarme Rune Moesgaard til at rette en meget skarp kritik mod tilsynet. – Der er både i regeringen, Folketinget og i befolkningen en bred opfattelse af, at det skal være slut med at bygge fremtidens velfærdssamfund og indretningen af vores kritiske infrastruktur på McKinsey-analyser, New Public Management, mistillid og centralisering.

– Alligevel kommer Forsyningstilsynet med lige præcis al det. Det vil jeg kraftigt advare imod, hvis vi skal bevare en af de helt centrale grundpiller i vores sammenhængende energisystem, siger Rune Moesgaard.

Del dette med dit netværk: