Fakta om vandteknologi

Fakta om dansk vandteknologi: Danmark er i dag nummer to i Europa, når man ser på, hvor stor en del vandteknologi udgør af den samlede eksport.

Vandvisionen er formuleret af den samlede vandbranche, DANVA, Dansk Industri og Dansk Miljøteknologi i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet. Målet er en fordobling af eksporten af vandteknologi frem mod 2025. Det kræver en gennemsnitlig årlig stigning i eksporten på 6,6 procent.

For at nå målet er en række nye initiativer samlet i en fælles handlingsplan for Vandvisionen.

Danmark og Californien indgår en samarbejdsaftale på vandteknologiområdet og senere på efteråret søsætter Miljø- og Fødevareministeriet en række initiativer, der skal sætte yderligere skub i eksporten af vandteknologiske løsninger.

Danske virksomheder har bl.a. udviklet teknologi til, at minimere vandspild fra vandledningerne ved hjælp af bl.a. måleinstrumenter, der måler trykket i vandrørene. Danske virksomheder kan levere vandmålere som er langt fremme i forhold til de amerikanske målere, og dansk pumpeteknologi kan mindske vandspild og sænke energiforbruget ved at variere trykket i rørene afhængig af efterspørgslen.

Effektiv overvågning af vandspild har gjort Danmark til et af de lande i verden, der har det laveste vandspild. Flere storbyer i USA ligger over 30 % vandspild, mens Danmark ligger på 7,3 % vandspild ifølge Miljøstyrelsens seneste opgørelse, og København på kun 5%.

Danske virksomheder, rådgivere og universiteter har udviklet en række metoder og værktøjer, som kan give et præcist kendskab til grundvandet. Man kan bl.a. kortlægge grundvandet 200 meter ned i undergrunden fra en helikopter. Metoden er billigere og mere præcis end tidligere, hvor målingen var landbaseret, og langt mindre effektiv. Californien er særligt interesseret i dansk grundvandskortlægning og beskyttelsesindsatsen i Danmark.

Danske renseanlæg har forbedret rensningen af spildevandet samtidig med, at der produceres strøm fra biogas og udvindes gødningsstoffer til landbruget. Det Internationale Energi Agentur (IEA) fremhævede i 2016 den danske vandsektor som særlig energieffektiv.

På flere vandforsyninger er det lykkedes, at omstille renseanlæggene til at være energiproducenter i stedet for energiforbrugere. Vandsektoren er en af de mest energi-slugende brancher. Vandsektoren globalt bruger fire procent af verdens samlede elforbrug om året, svarende til hele Ruslands elforbrug. I EU og USA ligger tallet omkring tre procent. Men i Danmark bruger vandsektoren kun 1,8 procent af det danske elforbrug, og tallet vurderes at ville dale i de kommende år.

Del dette med dit netværk: