Det buldrer og brager i klimakulissen

Klimahandlingsplaner er under udvikling … det ændrer ikke på, at forsyningsselskaberne under ét fortsat skal have skarp fokus på deres omkostninger og effektivitet. Det mener sektorens ressortminister Dan Jørgensen, hvilket har affødt både bulder og bragen i klimakulissen – og tillige i Enhedslisten.

Og det sker efter helt den samme model som da landets forsyningsorganisationer allerede for mindre end en håndfuld år siden afviste sparepotentialer, og rullede ud med hård kritik af den tidligere ressort-ministers ønske om en mere effektiv forsyningssekstor … og tillige medvirkende rådgivere.

Dengang var det rapporter fra McKinsey og Strueense om milliardstore spare-potentialer, der vakte ufred og vrede i organisationerne – og nu beder så en samlet forsyningsbranche (de samme organisationer) den nuværende  klimaminister om at sætte analyse af potentialet for besparelser i forsyningssektoren på pause. Timingen er helt skæv, lyder kritikken denne gang.

Anledningen er at Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har bedt Forsyningstilsynet om at granske potentialet for effektiviseringer af de tre store forsyningssektorer: Eldistribution, fjernvarme og vand. Analyser, der skal være færdige senest den 31. marts i år.

I stedet for at spille positivt med på det politiske ønske om at se lidt tættere på forsyningsselskabernes omkostninger, udtrykker Dansk Energi, Dansk Fjernvarme og vandselskabernes brancheforening DANVA nu stor undren. Denne undren har de sammen udtrykt i et brev, som de har sendt til ministeren.

Pil analysen af omkostninger og effektivitet af bordet nu, lyder brev-budskabet – ligesom klimaministeren for nylig udskød fremtidens regulering af fjernvarmen til efter klimahandlingsplanerne.

UVENTET FØLGESKAB. Foreningerne får denne gang et usædvanligt følgeskab at partiet Enhedslisten.  – For nylig igangsatte han en analyse, der skal finde besparelser i elnettet og i fjernvarmesektoren. Man må forstå, at ministeren er på jagt efter matadorpenge til at finansiere den kommende klimahandlingsplan. Men det er dybt bekymrende, at han påtænker at svinge pisken og indføre sparekrav over den sektor, der netop skal gøre den grønne omstilling mulig. En sektor, der skal foretage omfattende grønne investeringer, lyder det fra ordfører for Enhedslisten Søren Egge Rasmussen.

Han fastslår dog, at forsyningssektoren selvfølgelig skal drives effektivt. Det  sker også langt de fleste steder, lyder kommentaren.

Vi fejler som politikere, hvis vi kun har et snævert fokus på effektivitet. Det er useriøst at, hvor meget sektoren kan spare i kroner og ører, inden vi har besluttet politisk, hvordan fjernvarmen og elnettet skal bidrage til den grønne omstilling på sigt, mener Enhedslistens klimaordfører.

Skriv en kommentar

avatar
Copy link
Powered by Social Snap