Debat: Effektive fjernvarme-monopoler?

Effektive forsyninger, der hviler på et monopol-grundlag er til debat i Politikens Miljø og Klima. Vil effektiviseringskrav til ex. fjernvarmesektoren blot drukne i bureaukrati og tillige bremse den grønne omstilling. Det mener fjernvarmeselskabernes brancheorganisation efter en ny rapport fra Forsyningstilsynet, der har kigget på potentialet for effektiviseringer i fjernvarmesektoren.

Direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, ser noget anderledes på denne sag: – Der er ingen af de her selskaber, der er i konkurrence med hinanden, og de er udsat for meget begrænset konkurrence. Det vil sige, at de konkurrencemæssigt har levet et stille liv og ikke bliver presset i særlig høj grad på deres effektivitet, ved at kunder eventuelt kan flytte væk, fordi der er store omkostninger forbundet med at flytte væk fra et fjernvarmeområde som forbruger – hvis man overhovedet kan. I og med, at der ikke er et konkurrencepres på leverandørerne af fjernvarme, er der opstået rigtig store forskelle på, hvor effektive de forskellige selskaber er, siger han i et dobbeltinterview med Politiken Miljø og Klima, hvor også Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, medvirker.

Carsten Smidt foreslår, at effektiviteten kan fremmes ved at indføre en regulering med krav om, at de mindst effektive selskaber skal effektivisere sig til fordel for forbrugerne.

Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, fremhæver, at fjernvarmeselskaberne er meget forskellige, og de derfor ikke er så ligetil at sammenligne. – Det nye bureaukrati vil gøre det sværere. Det er vidt forskellige fjernvarmeselskaber, som tilsynet har en ide om, at man kan lave en fælles benchmarkmodel og sammenligne det lille anlæg i Nørre Snede med store Hofor. Hvor man på Lolland fyrer med halm, fyrer man andre steder med naturgas, og helt tredje steder tager man fjernvarme fra et transmissionsselskab. Carsten Smidt har en eller anden tro på, at man kan lave et computerprogram med et benchmarksystem, hvor man kan sammenligne de her fjernvarmeselskaber, lyder det fra Kim Mortensen.

Han fremhæver i interviewet, at fjernvarmeselskaberne under den nuværende regulering på fem år har sænket priserne med 15 procent. Og samtidig har man investeret i den grønne omstilling.

Del dette med dit netværk: