Aarhus 2030: Kæmpe geotermi-anlæg

I 2030 skal Aarhus have et geotermi-anlæg, der er 10 gange så stort som det største i dag i Danmark. Det kommunalt ejede forsyningsselskab og A.P. Møller Holdings geotermiselskab Innargi gennemfører projektet uden statsstøtte, skriver Klimamonitor.

– Det her er en historisk dag for fjernvarmen i Aarhus, og jeg er stolt over, at vi kan blive ved med at gøre aarhusianernes varme stadigt grønnere, udtaler Bjarne Munk Jensen, adm. direktør for AffaldVarme Aarhus i en pressemeddelelse.

Geotermi, som i dansk kontekst består af 40-80 grader lunt vand pumpet op fra underjordiske reservoirer, skal erstatte varmen, som i dag blandt andet bliver leveret af Ørsted fra Studstrupværkets omdiskuterede afbrænding af biomasse.

Risikoen ved at udføre boringerne og driften ligger hos Innargi i håbet om, at deres erfaringer kan bruges til at skabe andre geotermianlæg både i Danmark og resten af verden.

– Vi ser store muligheder for at udvikle grøn varme til aarhusianerne og forhåbentlig millioner af boliger i europæiske storbyer, udtaler Robert Uggla, topchef for A.P. Møller Holding A/S, i pressemeddelelsen.

AffaldVarme har ønsket en statslig garantiordning for elprisen, men i pressemeddelelsen skriver A.P. Møller Holding og AffaldVarme, at »aftalen realiseres uden økonomisk støtte fra staten«.

Ifølge partnerne giver projektet et plus på samfundsøkonomien. Varmen fra anlægget bliver ifølge fjernvarmeselskabet og A.P. Møller Holding »væsentligt billigere« end varmen fra Studstrupværket.

Del dette med dit netværk: