28 gange værre end CO₂

Vandcenter Syd: Danske renseanlæg sender hver dag metan op i atmosfæren – en klimagas, der er ca. 28 gange værre end CO₂. Det sker fra bl.a. slamlagre, som er en del af processen, når vi renser spildevand.
Den gode nyhed er dog, at man kan reducere så meget som 45% af denne emission – ved at samle og udnytte gassen. Det viser resultaterne fra projekt ARES, Aktiv Reduktion af Emissioner fra Spildevandsanlæg.På vores største renseanlæg Ejby Mølle, har vi i projektperioden etableret et nyt og overdækket slamlager, samt koblet en vakuumløsning på, der yderligere udnytter den metan, som afgasser fra slammet. På den måde undgår vi, at metan ender i atmosfæren – og kan i stedet bruge den i vores produktion af biogas.

UNDGÅR MAETAN I ATMOSFÆREN. Projekt ARES konkluderer, at etablering og udnyttelse af gassen på et lukket slamlager kan reducere den direkte emission fra renseanlæg væsentligt. Faktisk ser det ud til, at hvis løsningen implementeres til brug på halvdelen af den danske spildevandsmængde, vil det give en reduktion på 6% af den samlede emission af klimagas fra den danske spildevandsektor.

ØKONOMIEN: Der er også set på økonomien i implementering, og afhængig af niveauet for en eventuel CO₂-afgift, tegner der sig også hér et billede af, at løsningen er værd at se nærmere på.

Du kan læse mere om dette – og projektets mange andre resultater – på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor slutrapporten findes på siden med publikationer. Projekt ARES har fået støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), og er gennemført i et samarbejde mellem Envidan DenmarkKøbenhavns Universitet – University of CopenhagenDTU – Technical University of DenmarkAarhus Vand og BIOFOS samt VandCenter Syd som projektejer.

 
Del dette med dit netværk: